Gouldamadine
De gouldamadine (Chloebia gouldiae synoniem: Erythrura gouldiae) is een zeer kleurrijk vogeltje uit de familie van de prachtvink (Estrildidae) dat in het wild voorkomt in Australië. De vogel is door de in zijn tijd eminente Britse ornitholoog en samensteller van geïllustreerde natuurboeken John Gould vernoemd naar zijn overleden echtgenote (en daarmee indirect naar zichzelf). De vogelsoort wordt ook gehouden in volières en onder liefhebbers wel aangeduid als Goulds amadine.
Uitelijke kenmerken.
De goudlamadine, is een kleurrijke vogel.
Het schedeltje en de wangen zijn rood (bij de zwart- of oranjekop uiteraard zwart of oranje). Om het kopje een smalle turquoisekleurige band. Borst violet, onderborst oranjegeel op de buik lichter wordend tot wit. De rug en vleugels zijn groen. De romp is blauw, de staat is zwart en de twee middelste veren zijn iets langer.
Het vrouwtje heeft de kleuren rood en oranjegeel iets minder fel en de borst is meer lila dan violet. Zijn totale lengte, van kop tot puntje van de staart, is 12 à 15 centimeter.
geslachtsonderscheid
geslacht onderscheid is bij de gouldamadine alleen mogelijk na de (jeugd rui) voltooid is.
als ze hun volwassen kleuren hebben, kun je zien dat de man feller van kleur is dan de pop.
ook word verondersteld dat de binnenste blauwe staartveren bij de man circa 2.5 tot 4cm zijn in tegenstelling tot de 1-1.5cm bij het popje. Dit heb ik zelf nooit bekeken, geslachtsonderscheid op de kleur (en bouw) is voldoende geweest bij de gouldamadines.