menrvogels.nl

Voor al uw vogels.

Rijstvogel.

Rijstvogel (Padda oryzivora)


Grootte: ongeveer 13 tot 14 centimeter.
Geslachtsonderscheid: Het is erg moeilijk de geslachten van elkaar te onderscheiden. De snavel bij het mannetjes is forser en roder. Het mannetje zingt en het vrouwtje niet.
Komt voor: Indonesië, Zuid-China en de Filipijnen
Broed duur: ongeveer 18 dagen.

De rijstvogel is een vogel die een ruime woning nodig heeft. De rijstvogel kan ook heel goed in een ruime volière samen met andere vogels worden gehouden. Andere vogels worden doorgaans wel met rust gelaten. De rijstvogel is een levendige vogel die niet vaak stil zit.

Als voedsel is een goed tropisch mengsel van zaden uitermate geschikt voor de rijstvogel. Dit mengsel kan worden aangevuld met paddy(ongepeld rijstzaad) en eventueel ook met wat extra witzaad. Trosgierst is ook een welkome lekkernij voor uw vogel. Ook ei-krachtvoer moet regelmatig worden gegeven, zeker als er jongen geboren zijn. Grit en maagkiezel zijn voor deze groffe zaadeter essentieel.

Rijstvogels maken niet vaak een vrijstaand nest. Ze geven doorgaans de voorkeur aan een gesloten of halfopen broedblokje. Het nestje wordt voornamelijk door het mannetje gebouwd van grove materialen. Als bekleding komen zachte veertjes en dierenhaar in aanmerking.
U kunt ongeveer 4 tot 6 witte eitjes verwachten. Zowel het mannetjs als het vrouwtje broeden deze uit. De jongen vliegen na ongeveer 28 tot 32 dagen uit.
Naast de bekende en geliefde grijze wildvorm zijn er onder meer ook effen wit gekleurde vogels, pastels, bonte en isabellen.

<<Terug
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram